Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ



                                                                                                            Ζάκυνθος 18/09/2012
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ  και την ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ στις 10.30 πμ στο ΠΑΛΙΟ ΕΚΖ

Το Δ.Σ. του Σωματείου μας καλεί τους όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες στο νησί να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση και την επιτυχία της γενικής απεργίας. Με δύναμη και αποφασιστικότητα να αντιπαλέψουμε κάθε δυσκολία, ώστε να νεκρώσουν οι τράπεζες, να δώσουμε τη μάχη δυναμικά, να  ισχυροποιήσουμε το σωματείο μας.
Τα νέα μέτρα της τρικομματικής κυβέρνησης έρχονται να προσθέσουν νέα βάρη στους εργαζόμενους, στη λαϊκή οικογένεια που δεν αντέχει άλλο να χάνει από μισθούς και συντάξεις, να πληρώνει φόρους και χαράτσια, να μην έχει νοσοκομεία και φάρμακα, να βλέπει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Όλα αυτά τα μέτρα, όλες αυτές οι αντεργατικές ρυθμίσεις που εμπεριέχονται στα μνημόνια και τους νόμους των κυβερνήσεων δεν έχουν να κάνουν με τις ανάγκες του λαού και της χώρας, με τα χρέη και τα ελλείμματα. Αποκλειστικός στόχος τους είναι η διασφάλιση της μέγιστης κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, η παραπέρα ισχυροποίηση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών.            
Δεν είναι οι εργαζόμενοι σε κανένα κλάδο υπεύθυνοι για την κρίση, υπεύθυνοι είναι μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες που καρπώνεται το δικό μας πλούτο, τον κόπο της δικιάς μας δουλειάς. Τα μέτρα και τα μνημόνια είναι κατεύθυνση της ΕΕ που εξυπηρετεί με το πιο δυναμικό τρόπο τα συμφέροντα του πολυεθνικού κεφαλαίου. Σε καμία περίπτωση δε μπορεί να είναι φιλολαϊκή η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων τους γιατί είναι προσανατολισμένη να διασφαλίζει τα κέρδη και την ισχυροποίηση τους. Για το λόγο αυτό η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, η ίδια βαρβαρότητα επικρατεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχουν μνημόνια, στις ΗΠΑ, σε χώρες της Ασίας.
Συνάδελφοι
Ο κλάδος μας βρίσκεται μπροστά σε ραγδαίες εξελίξεις καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει και το τραπεζικό κεφάλαιο παλεύει να διατηρήσει τις θέσεις του και την υψηλή του κερδοφορία. Σε αυτό το πλαίσιο εκδηλώνεται το τελευταίο διάστημα ένας <<χορός>> συγχωνεύσεων, εξαγορών που φυσικά το πρώτο που χτυπά είναι τα εργασιακά μας δικαιώματα ενώ παράλληλα δημιουργεί μεγαθήρια που θα πνίξουν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά. Το ξεπούλημα της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι εξελίξεις σε Εμπορική, Εθνική, Γενική συνοδεύονται με απολύσεις, μείωση αποδοχών, διάλυση εργασιακών σχέσεων.
Μπροστά σε όλη αυτή την επίθεση που δεχόμαστε το σωματείο μας πρωτοστάτησε, έδωσε πνοή ώστε οι εργαζόμενοι να οργανωθούν, να αναδείξουν μέσα από συσκέψεις, παρεμβάσεις, γενικές συνελεύσεις ότι το πρόβλημα δεν βρίσκεται στην κακή διαχείριση, στη λαμογιά, στις λάθος επιλογές αλλά βρίσκεται στο δρόμο ανάπτυξης που υπηρετεί την κερδοφορία των λίγων, που στηρίζεται στα λεηλατημένα εισοδήματα και τα δικαιώματά μας που φέρνει την κόλαση για το λαό. Για αυτό στόχος και επιδίωξη του κινήματός μας, των αγώνων μας δεν πρέπει είναι η αναζήτηση της μιας ή της άλλης διαχείρισης του σάπιου συστήματος. Ούτε έως την Δευτέρα Παρουσία δεν πρόκειται να βρεθεί διαχείριση που θα κάνει τον καπιταλισμό φιλολαϊκότερο.
Το σωματείο μας με τις παρεμβάσεις του σε κάθε μικρό η μεγάλο αγώνα, δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος στο νησί μαζί με τα σωματεία των άλλων εργαζομένων, στο πλάι του λαού της Ζακύνθου που εξαθλιώνεται. Αυτό δείχνει η εμπειρία που έχουμε από όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που δώσαμε στην ALPHABANK, στη Eurobank, με τις εξελίξεις και την εκ περιτροπής εργασίας στην Πειραιώς, τις πρόσφατες εξελίξεις στην Αγροτική με την ιδιωτικοποίηση της. Σε όλη αυτή την πορεία φάνηκε η δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν ταξικά προσανατολισμένοι αντιπαλεύουν αυτούς που μας κλέβουν τον πλούτο,  μεταξύ των οποίων οι τραπεζίτες κατέχουν ζηλευτή θέση, όταν οι ίδιοι μάχονται για τα συμφέροντα τους. Με αυτή την εμπειρία οφείλουμε να πορευτούμε το επόμενο διάστημα.
Προϋπόθεση για αυτή τη μάχη είναι να ξεπεράσουμε τις σημερινές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Έχουν μεγάλες ευθύνες, καθώς είναι ο δούρειος ίππος της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Τόσο η ηγεσία της ΟΤΟΕ (ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ), όσο και οι διοικήσεις των επιχειρησιακών σωματείων καλλιεργούσαν πνεύμα ηττοπάθειας, εφησυχασμού και δημιουργίας συνειδητού αποπροσανατολισμού. Αντί να οργανώσουν τον αγώνα και να μαχητικοποιήσουν τους εργαζόμενους μέσα από γενικές συνελεύσεις, αποδέχονταν μειώσεις μισθών και επιδομάτων, μέσα από «κοινωνικούς διαλόγους» αναπαράγοντας τα ψεύτικα επιχειρήματα των τραπεζιτών ότι η αύξηση των κερδών τους θα διασφάλιζε δήθεν τις θέσεις εργασίας, το βιοτικό μας επίπεδο. Εκκωφαντική ήταν η σιωπή της ΟΤΟΕ τόσο στο κλείσιμο των Συνεταιριστικών Τραπεζών όσο και στην επίθεση που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι σε Εμπορική και ΑΤΕ το προηγούμενο διάστημα.
Συνάδελφοι, όσες θυσίες και να κάνουμε, δε γλιτώνουμε από τα δεινά της οικονομικής κρίσης που απλώνεται σε όλη την ΕΕ αν εμείς οι ίδιοι δεν δρομολογήσουμε την φιλολαϊκή διέξοδο από αυτήν, δένοντας τον καθημερινό μας αγώνα ενάντια στα μέτρα που δεν είναι τα τελευταία, με την αποδέσμευση της χώρας από τις ύαινες και τα τσακάλια , από την ΕΕ, με την μονομερή διαγραφή του χρέους που δεν είναι του λαού, δεν είναι δικό μας.  Έχουμε σήμερα χρέος να παλέψουμε αποφασιστικά μαζικά και ενωμένοι την επιτυχία της απεργίας. Είναι πλέον και προσωπική η ευθύνη του κάθε συναδέλφου μπροστά σε αυτή τη μάχη, μπροστά στην ισχυροποίηση του σωματείου. Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς σκληρούς, μακροχρόνιους και σωστά προσανατολισμένους αγώνες στη βάση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

   Το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου καλεί όλους τους συναδέλφους σε σύσκεψη την Πέμπτη 20/9 στις 7 το απόγευμα στο Εργατ/κό Κέντρο Ζακύνθου για να οργανώσουμε από καλύτερη θέση την απεργιακή μάχη, να συμβάλλουμε αποφασιστικά στην οργάνωση της πάλης μας, να δώσουμε πολύτιμη εμπειρία στο σωματείο.

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΙΣ 10.30 ΤΟ ΠΡΩΙ ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΕΚΖ

Τώρα όλοι μαζί με αποφασιστικότητα και αυταπάρνηση οργανώνουμε την απεργία

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ο Γραμματέας


Γιώργος Κωνσταντίνου
Νίκος Βουρδέρης